Dr. Feza Otağ'ın "Kan ve kan ürünlerinin hazırlanması" hakkında hazırladığı eğitim materyali
Kan ürünleri denilince kandan hazırlanan tüm terapötik materyaller yani hem kan komponentleri hem de plazma fraksinasyon ürünleri akla gelir.
Günümüzde transfüzyon tedavisinde amaç eksilen kısmın yerine konması şeklindedir. Bu nedenle artık tam kan transfüzyonu terkedilmiştir. Bir ünite torba kanın santrifüj gücüyle seviyelendirilerek hücre içeren (eritrosit ve trombosit süspansiyonları) ve içermeyen (taze plazma) bölümlere ayrıştırılması ve yeni torbalarda saklanması ile birden fazla sayıda hastayı tedavi edebilecek farklı özellikteki komponentler elde edilebilir. Modern transfüzyon prensiplerinden biri olan kan bileşeni kullanımı aynı zamanda istenmeyen yan etkilerin azaltılmasını ve transfüzyonun amacına ulaşmasını da sağlar.
Tek kaynağı insan olan kanın yerine geçebilecek başka bir tedavi aracı henüz bulunamamıştır. 1930 yılında Nobel Tıp ödülüne layık görülen anatomist Karl Landsteiner?ın 1901 de ABO ve ardından Rh gruplama sistemini bulması transfüzyon tıbbının en önemli kilometre taşı olmuştur. Kanın torbada uzun süreli saklanmasını sağlayan antikoagülan maddenin bulunması, 1960?lı yıllardan itibaren kanın plastik torbalarda saklanabilmesi diğer çok önemli adımlardır.
Güvenli kanın toplanması, toplanan kanlara gerekli laboratuvar işlemlerinin yapılması, kanın saklanması ve hastanelere ulaştırılması kan bankacılığı hizmetleridir.
|