e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi
e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi

Endovascular Repair of a Giant Saccular Aortic Aneurysms

Submitted : 29.09.2013 Accepted : 05.10.2013 Published: 23.10.2013

Abstract

Aortic aneurysms (AA) diameter is the best predictor of rupture risk. Eccentric or saccular aneurysms has a greater rupture risk than more diffuse, cylindrical aneurysms. The endovascular treatment of thoracic aortic aneurysms (TAA) quickly gained an important role in current clinical management because of their less invasive nature, early recovery time and reduced perioperative morbidity as compared with open operations.
A case of huge 8-cm saccular descending aortic aneurysm in a patient receiving hemodialysis who was successfully treated with endovascular stent graft placement is reported. This study aimed to present an uncomplicated treatment of saccular aneurysm via endovascular technique in the descending aorta in a high-risk patient.
Keywords: Saccular aneurysm , Endovascular treatment , Renal failure

Özet

Aort anevrizmalarında (AA) çap, rüptür riski için en iyi prediktördür. Egzentirik veya sakküler anevrizmalarda rüptür riski, difüz ve silindirik anevrizmalara göre daha yüksektir. Torasik aort anevrizmaların (TAA) endovasküler yöntemlerle tedavisi, açık cerrahi yöntemlere göre, erken nekahat, düşük preoperative morbidite ve mortalite oranları nedeniyle klinikte hızla önemli bir yer kazanmıştır.
Hemodiyaliz alan bir hastada 8 cm olan sakküler desendan aort anevrizması, endovasküler stent grefti ile başarıyla tedavi edilmiştir. Bu çalışma ile yüksek riskli bir hastada sakküler anevrizmanın, endovasküler teknik kullanılarak başarı ile tedavisinin gösterilmesi amaçlandı.
Anahtar kelimeler: Sakküler anevrizma , Endovasküler tedavi , Böbrek yetmezliği

Who liked this


No Record

Followers


No record