Abstract
Meningiomas arise from the meninges and they are the commonest benign intracranial tumour. One of the subgroup of meningiomas called as secretory meningiomas are seen rarely and development of the peritumoral edema is frequently observed. Although these tumours have non-spesific neurologic symptoms, they can be diagnosed easily with the radiological imaging tecniques. Secretory meningiomas usually tend localize to sphenoid bone and frontal region. Cystic changes or intratumoral calcification is not common. We are presenting a 48 years old female who has an extra axial intracranial tumour with a cystic component and resulting peritumoral edema. Our aim is demonstration of the diagnostic confusion of cystic meningiomas with other extra axial intracranial tumours.
Keywords :
Secretory
, Meningioma
, Cystic
Turkish Abstract
Menengiomlar meninkslerden kaynaklanır ve en sık intrakranial benign tümörlerdir. Sekretuar menengiomlar, menengiomların nadir görülen alt tiplerinden biridir ve lezyona komşu parankimde ödeme neden olma eğilimindedir. Bu tümörler karakteristik olmayan semptomlar ile kendini gösterir. Radyolojik incelemelerle tanısı kolayca konulabilir.
Sekretuar menengiomlar sfenoid kemik ve frontal bölgede yerleşme eğilimindedir. Kistik değişiklikler ve lezyon içi kalsifikasyonlar bu tümörlerde sık değildir. 48 yaşında bayan olgumuz ekstraaksiyel kistik komponenti bulunan lezyon nedeni ile tetkik edildi.
Sunumumuzun amacı intrakranial ekstraaksiyel kistik komponenti bulunan bir kitle varlığında ayırıcı tanıda menengiomların da bulunması gerektiğini göstermektir.
Turkish Keywords :
, Sekretuar
, Menengiom
, Kistik
Introduction
Menengiomlar en sık izlenen intrakranial ekstraaksiyel tümöral oluşumlardır 1. Günümüzde manyetik rezonans görüntüleme (MRG)?nin kullanıma girmesi ile artık küçük boyutlardaki menengiomlar da saptanabilmektedir. Menengiomların birçok alt tipi bulunmaktadır 2. Bu alt tiplerden biri olan sekretuar menengiom nadir olarak bildirilmektedir. Menengiomların yaklaşık %3?ünü oluşturmaktadır 3. Sekretuar menengiom, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan evrelemede grade 1 benign olarak kabul edilmektedir 2. T1 ve T2 ağırlıklı MRG sekanslarında, genellikle izointens olarak izlenirken içyapısına göre değişik sinyal özellikleri gösterebilmektedir 4. Kontrastlı MRG sekanslarında genellikle diffüz kontrast tutan menengiomlar, bu özellikleri sayesinde diğer ekstraaksiyel tümörlerden kolayca ayrılabilmektedir 4. Ancak bazı olgularda menengiomlar kistik veya kistik komponenti olan lezyonlar şeklinde izlenebilmektedir 5,6. Bu tip vakalarda menengiomları diğer ekstraaksiyel kitlelerden ayırmak güç olabilir. Biz, kistik komponenti ve nadir görülen sekretuar menengiomu bulunan hastamızın radyolojik görüntülerini sunmayı amaçladık.
Case Report
Kırksekiz yaşında bayan hasta dış merkezde çekilen MRG?de ön kranial fossada kistik komponenti bulunan solid kitlesel lezyon saptanması sonucu radyoloji kliniğimize refere edildi. Çekilen MRG sekansları değerlendirildiğinde; sağ olfaktor olukta paramedian yerleşimli, lateralinde kistik komponenti bulunan, çevre yumuşak dokularda itilmeye ve ödeme sebep olan kitlesel lezyon izlendi. Tanımlı kitle, T1 ve T2 ağırlıklı MRG sekanslarında izointens sinyal değişiklikleri (Şekil 1a ve b), kontrastlı MRG sekansında kistik alan dışında yoğun kontrastlanma göstermekteydi (Şekil 1d). Bilgisayarlı tomografi (BT) tetkikinde ise lezyon hiperdens olarak gözlendi. Kistik komponentten yapılan dansite ölçümlerinde de yoğun içerikli olmadığı tespit edildi (Şekil 1c).
Radyolojik özellikleri yorumlandı ve kistik komponenti bulunan menengiom olarak rapor edildi. Kitlenin tanısal histopatolojik değerlendirmesinde sonuç; sekretuar menengiom olarak geldi.
Discussion
Menengiomlar meninkslerden kaynaklanmaktadır 6. Kadın-erkek oranı alt tiplere göre değişmekle birlikte yaklaşık 2/1? dir 6. Menengiomların, intrakranial en sık yerleşim bölgeleri parasagittal ve konveksiteye yakın düzeylerdir6,7. Sekretuar tip menengiomların yerleşim yerleri diğer menengiomlara göre farklılık göstermekte olup daha çok sfenoid kemik ve frontal bölgeye yerleşme eğilimindedir 8. Bizim hastamızda da lezyon olfaktor sulkusta yerleşim göstermekteydi.
Menengiomlar BT tetkiklerinde kontrastsız serilerde parankime oranla hiperdens olarak izlenirken komşu kemik yapılarda da hiperostozise neden olmaktadır9. Kontrastlı serilerde ise kontrast tutulumuna sekonder dansitesinde artış izlenmektedir. Dejenerasyon bulunması durumunda değişik sinyal özellikleri gösterebilmektedir. Kalsifikasyon varlığında yüksek dansiteli alanlar izlenirken kistik nekrotik değişikliklerde ise dansitede azalma saptanmaktadır. Bizim hastamızda da kistik komponent düşük dansiteli bir alan şeklinde izlenmekteydi.
Kistik komponenti bulunan menengiomların ekstraaksiyal yerleşimli benzer lezyonlarla ayırıcı tanısının yapılması tanı ve tedavi için oldukça önemlidir. Menengiomlar, kistik dejenerasyon bulguları gösteren schwannoma?lardan MRG sekanslarındaki sinyal değişiklikleri ile ayrılabilir. Schwannom?lar genellikle T2 ağırlıklı görüntülerde hiperintens olarak izlenirken menengiomlar izo-hipointens olarak izlenir 10. Bizim hastamızda da menengiomun solid kısmı T1 ve T2 ağırlıklı görüntülerde izointens olarak izlenmekteydi. MRG sekanlarındaki sinyal özellikleri ve çevre dokularda yapmış olduğu hiperosteosis ve dural tail gibi değişiklikler ile diğer ekstraaksiyal tümörlerden ayrımı yapılabilmektedir6. .
Menengiomlarda değişik dejenerasyonlar gözlenebilir. En sık görülenler kalsifik, kistik, nekrotik ve lipomatöz değişikliklerdir. Kistik değişiklikler olguların yaklaşık %3?ünde bulunmaktadır 11. Kistik değişikliklerin çoğu nekroza bağlı iken sekresyona sekonder olarak da menengiom periferinde kistler oluşabilmektedir. Bizim hastamızda da kistik komponent egzantrik yerleşmekteydi ve biz gelişen bu kistik komponentin, lezyondaki sekresyon özelliğine sekonder olarak geliştiğini düşündük 12.
Sekretuar menengiomlarda, lezyon çevresindeki parankimde ödem ve sinyal artışı diğer subtiplere oranla artmış olarak bulunur 8. Hastamızda da görüntülemelerde lezyona komşu parankim alanlarında ödem izlenmekteydi.
İntrakranial kistik komponenti bulunan kitlesel bir lezyon ile karşılaşıldığında ayırıcı tanıda menengiomları da bulundurmak gerekmektedir. Üç boyutlu görüntüleme serilerinde, lezyonun komşu yapılarla olan ilişkisi dikkatlice değerlendirilmeli ve görüntüleme bulgularıyla diğer tümöral oluşumlardan ayırt edilmeye çalışılmalıdır.
References
- Dolecek TA, et al. CBTRUS statistical report: primary brain and central nervous system tumors diagnosed in the United States in 2005?2009. Neuro Oncol. 2012; 14 (Suppl 5): v1?v49.
- Louis DN, et al. WHO classification of tumours of the central nervous system. Lyon, France: IARC Press, 2007.
- Probst-Cousin S, et al. Secretory meningioma: clinical, histologic, and immunohistochemical findings in 31 cases. Cancer. 1997; 79: 2003-14.
- Bydder GM, et al. MR imaging of meningiomas including studies with and without gadolinium-DTPA. J Comput Assist Tomogr. 1985;9:690-8.
- Zee CS, et al. Magnetic resonance imaging of cystic meningiomas and its surgical implications. Neurosurgery. 1995;36 :482?88.
- Whittle I R, Smith C, Navoo P, Collie D. Meningiomas. Lancet. 2004;363:1535-43.
- Louis DN, et al. Meningiomas. Pathology and genetics of tumours of the nervous system: World Health Organisation classification of tumours, Lyon, France: IARC Press, 2000 pp. 176?84.
- Regelsberger J, et al. Secretory meningiomas: A benign subgroup causing life-threatening complications. Neuro Oncol. 2009; 11: 819-24.
- Cila A. Meningiomlarda modern görüntüleme teknikleri. Türk Nöroşirürji Dergisi. 2011; 21: 91-6.
- Fabrice B, Julien S, Jacques C. Imaging of cerebellopontine angle lesions: an update. Part 1: enhancing extra-axial lesions. Eur Radiol. 2007; 17: 2472?82.
- Dai-Jun W, et al. Secretory meningiomas: clinical, radiological and pathological findings in 70 consecutive cases at one institution Int J Clin Exp Pathol. 2013;6(3):358-74.
- Göçmen S, et al. Cystic menengiomas: report of three cases. Gülhane Med J. 2011; 53(1):69-73.
Information Presentation
Türk Radyoloji Kongresine Poster Bildiri olarak gönderilmiştir.
|