e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi
e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi

Atypical Kounis Syndrome

Submitted : 03.10.2013 Accepted : 02.12.2014 Published: 08.12.2014

Abstract

Angina or acute coronary syndrome triggered by coronary vasospasm with allergic reaction, is called Kounis syndrome.Although Kounis syndrome is a well-known entity in cardiology practice, many patients still cannot be diagnosed for various reasons. A 38-year-old male patient was admitted to the emergency department with dyspnea, nausea, and chest pain. On the electrocardiogram, there was ST segment elevation at precardial derivations, especially at V2 and V3 derivations.An immediate coronary angiography was performed with the diagnosis of anterior miyocardial infarction.Normal coronary anatomy was detected. From the detailed anamnesis, it was learned that the patient was a heavy smoker and was using amoxicillin trihydrate 1000 mg, paracetamol 250 mg, oxolamine citrate 100 mg, and clorpheniramine maleate 2 mg orally and terbutaline sulphate as an inhaler for flu and cough. With these signs and symptoms the diagnosis was thought to be Kounis syndrome induced by amoxcillin. The lack of typical anaphylactic signs and symptoms were thought to be because of the oral antihystaminic and inhaler betamimetic drugs he used at the same time. A detailed anamnesis of acute coronary syndrome will provide correct diagnosis, treatment, and follow for of patients and prevent unnecessary interventional procedures.
Keywords: Kounis syndrome , Atypical , Amoxicillin

Özet

Allerjik semptomlar ile birlikte koroner vasospazm sonucu ortaya çıkan angina ve akut koroner sendrom Kounis sendromu olarak adlandırılmaktadır. Kounis sendromu kardiyoloji pratiğinde iyi bilinmesine rağmen pek çok hasta çeşitli nedenlerle hala tanı alamamaktadır.
Otuz sekiz yaşında erkek hasta acil servise göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bulantı şikayetleri ile başvurdu. Elektrokardiyografide V2 ve V3 derivasyonlarında daha belirgin olmak üzere tüm prekordiyal derivasyonlarda ST segment elevasyonu izlendi. Hastaya akut anterior miyokard enfarktüsü ön tanısı ile acil koroner anjiyografi yapıldı. Ancak normal koroner anatomi saptandı. Hastanın medikal öyküsü sorgulandığında yoğun sigara içicisi olduğu, soğuk algınlığı ve öksürük şikayetleri nedeniyle amoksisilin trihidrat 1000 mg, 250 mg parasetamol, 100 mg oksolamin sitrat, 2mg klorfeniramin maleat oral, inhaler olarak da terbutalin sülfat kullandığı öğrenildi. Hastaya bu belirti ve bulgularla amoksisilin ile tetiklenen Kounis sendromu tanısı kondu. Tipik anaflaktik ve anaflaktoid belirti ve bulguların izlenmemesi eş zamanlı aldığı oral antihistaminik ve inhaler beta mimetik ajanlara bağlandı.
Akut koroner sendrom düşünülen hastalarda, öykünün derinlemesine araştırılması, doğru tanı konmasını, gereksiz girişimsel işlemlerden kaçınılmasını ve hastanın takip ve tedavisinin daha doğru şeklide yapılmasını sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar kelimeler: Kounis sendromu , Atipik , Amoksisilin

Who liked this


No Record

Followers


No record