e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi
e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi

Parathyroid Carcinoma presented with Renal Colic

Submitted : 04.01.2019 Accepted : 27.03.2019 Published: 17.05.2019

Abstract

Parathyroid carcinoma is a very rare endocrine malignancy with less than 1/1.000.000 incidence rate. Clinical findings are due to the effects of increased parathormone and blood calcium levels on target organs. The treatment of parathyroid carcinoma is en bloc resection. Severe hypercalcemia (15.0 mg/dl) and elevated parathormone levels (1520 pg/ml) weredetected in our patient who presented with kidney stone complaints. The patient was preliminarily diagnosed withparathyroid adenoma by neck ultrasonography and parathyroid scintigraphy. Ipsilateral thyroidectomy + parathyroidectomy + selective neck dissection were performed in the patient who was diagnosed as parathyroidcarcinoma by intraoperative frozensection analysis.Thepatient is under follow-up without any disease at the 6-month routine calcium and parathormone level controls.
As a result, parathyroidcarcinoma is averyrareendocrinemalignancyand an endocrine disorder that should be kept in mind in cases with blood calcium levels above 15 mg / dl and severe hyperparathyroidism, which should be routinely controlled for postoperative recurrence.
Keywords: Parathyroid carcinoma , parathormone , calcium

Özet

Paratiroid kanseri 1/1.000.000 ?den daha az sıklıkta görülen nadir bir endokrin malignitesidir. Klinik bulgular, artmış parathormon ve kan kalsiyum düzeylerinin hedef organlardaki etkisine bağlı ortaya çıkmaktadır. Paratiroid kanserinin tedavisi en blok rezeksiyondur. Böbrek taşı şikayeti ile başvuran hastada yapılan tetkiklerde şiddetli hiperkalsemi (15.0 mg/dl) ve artmış parathormon seviyeleri (1520 pg/ml) saptandı. Hasta, yapılan boyun ultrasonografisi ve paratiroid sintigrafisi sonucunda paratiroid adenom ön tanısı alarak opere edildi. İntraoperatif frozen kesit tetkiki sonucunda paratiroid karsinomu tanısı alan hastaya ipsilateral tiroidektomi + paratiroidektomi + selektif boyun diseksiyonu yapıldı. Hasta 6 aylık rutin kalsiyum ve parathormon düzeyi kontrollerinde hastalıksız olarak takip altındadır.
Paratiroid karsinomları çok nadir görülen endokrin malignitelerden olup, 15 mg/dl üzerindeki kan kalsiyum düzeyleri ve şiddetli hiperparatiroidi durumlarında akılda tutulması gereken, tedavisi cerrahi olan ve postoperatif dönemde nüks açısından rutin kontrolleri mutlaka yapılması gereken bir endokrin hastalıktır.
Anahtar kelimeler: Paratriod karsinom , paratroid hormon , kalsiyum

Who liked this


No Record

Followers


No record