e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi
e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi

Metpamid and Dystonia

Submitted : 14.05.2015 Accepted : 29.09.2015 Published: 07.10.2015

Abstract

Metoclopramide is a dopamine receptor antagonist, frequently used as an antiemetic drug. Side effects include extrapyramidal reactions such as tardive dyskinesia, Parkinsonism, akathisia, neuroleptic malignant syndrome, and acute dystonic reaction requiring acute intervention. While the incidence of acute dystonic reaction is 0.5-1% in children, it is 25% in young adults and elderly. Patients can be misdiagnosed with meningitis, encephalitis, hypocalcaemia, seizures, and tetanus. In our case, the diagnosis was based on history. With the use of an anticholinergic drug, biperiden HCL, complaints resolved quickly.

Keywords: Metoclopramide , Acute dystonic reaction

Özet

Metoklopramid, dopamin reseptör antagonisti olup, antiemetik olarak sık kullanılan bir ilaçtır. En önemli yan etkileri, acil tedavi gerektiren tardif diskinezi, Parkinsonizm, akatizi, malign nöroleptik sendrom ve akut distonik reaksiyon gibi ekstrapiramidal semptomların varlığıdır.
Çocuklarda insidansı %0,5?1 iken, adolesan ve yaşlılarda %25 civarındadır. Hastalar, menenjit, ensefalit, hipokalsemi, nöbet ve tetanoz şeklinde yanlış tanı alabilmektedir.
Bu makalede, tedavi dozunda metoklopramid kullanmakta iken, akut distonik reaksiyon gelişen bir olgu sunulmuştur. Olgumuzda tanı, öykü ile konuldu. Antikolinerjik bir ilaç olan biperiden HCL kullanılması ile şikâyetleri hızlıca ortadan kayboldu.
Anahtar kelimeler: Metoklopramid , Akut distonik reaksiyon

Who liked this


No Record

Followers


No record