e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi
e-ISSN: 2147-2181
CausaPedia - Hakemli Olgu Dergisi

Giant Peritoneal Mesothelial Cyst: Case Report and Review of the Literature

Submitted : 29.01.2015 Accepted : 10.02.2015 Published: 13.03.2015

Abstract

Mesenteric cysts (MC) are rare and commonly benign intra-abdominal mass that has a very good prognosis. The cyst size ranges from a few centimeters to 40 cm. And the lack of specific symptoms and rarity of MC, correct pre-operative diagnosis may be delayed until it reaches a certain size. A case of simple mesenchymal cyst that was arising from the peritoneum in the anterior abdominal wall, is presented due to rare localization.
A 51-year-old man with abdominal pain and associated distention, during the previous 4-5 months, without other symptoms, admitted to our clinic. His past medical history was unremarkable. The laboratory examination were unremarkable. Abdominal computerized tomography imaging showed a cystic mass of 12x10x11,5 cm that was properly limited with light-intensive content. Hydatid cyst was negative serology . Midline laparotomy was performed with a presumptive diagnosis of mesenteric cyst. Cystic lesion, about 12 cm in diameter, was observed arrising from parietal peritoneumon the left upper abdominal wall during the exploration. Radical excision of the cyst was performed. Histopathological diagnosis was multiloculated peritoneal inclusion cyst.

Although, peritoneal simple mesenchymal cysts arising from the anterior abdominal wall is very rare, in the differential diagnosis of patients, it should be kept in mind.
Keywords: Peritoneal cyst , Treatment , Diagnosis

Özet

Mezenterik kistler (MK) çok iyi prognoza sahip, nadir görülen genellikle benign karakterde intraabdominal kistik kitlelerdir. Bir kaç mm ile 40 cm arasında değişir. Belli boyuta gelinceye kadar asemptomatik olması ve spesifik bir semptomunun olmamasından dolayı preoperatif doğru tanı koymak gecikebilir. Bu yazımızda, karın ön duvarındaki peritondan kaynaklanan basit bir MK olgusu sunuldu.
Elli bir yaşında erkek hasta 4-5 aydır devam eden karında şişlik ve ağrı şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Özgeçmiş ve soygeçmiş sorgulamasında önemli bir özelliğe rastlanmadı. Rutin laboratuvar tetkikleri normaldi. Bilgisayarlı abdomen tomografisinde yaklaşık 12x10x11,5 cm boyutta, hafif yoğun içerikli ve düzgün sınırlı kistik lezyon görülüyordu. Kist hidatik serolojisi negatif geldi. MK ön tanısı ile göbek üstü median kesi ile laparotomi yapıldı ve eksplorasyonda sol üst kadran karın ön duvarı ve diyafragma üzerindeki pariyetal peritondan kaynaklı yaklaşık 12 cm çapında kistik lezyon olduğu görüldü. Total eksize edildi. Histopatolojik tanı multiloküle peritoneal inklüzyon kisti olarak rapor edildi.
Karın ön duvarından kaynaklı peritoneal basit MK?ler oldukça nadir görülmekle beraber intraabdominal kistik kitle düşünülen hastaların ayırıcı tanısında akılda tutulmalıdır.
Anahtar kelimeler: Peritoneal Kist , Tanı , Tedavi

Who liked this


Kubilay İnan
Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğ...
13.03.2015

Followers


Kubilay İnan
Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğ...
13.03.2015